I. Yaygın Bahçe Zararlıları
II. Bahçe Zararlılarını Iyi mi Tanımlayabiliriz?
III. Bahçe Zararlılarından Iyi mi Kurtulunur
IV. Bahçe Zararlılarından Kurtulmanın Naturel Yolları
V. Bahçe Zararlılarını Iyi mi Önleyebilirsiniz?
VI. Rahatsızlık Taşıyan Bahçe Zararlıları
VII. Bitkilere Zarar Veren Bahçe Zararlıları
VIII. Öteki Zararlıları Çeken Bahçe Zararlıları
IX. Rahatsız Edici Olabilen Bahçe Zararlıları
En Fazlaca Sorulan Sorular
(*7*)
I. Yaygın Bahçe Zararlıları(*7*)
İşte en yaygın bahçe zararlılarından bazılarının sıralaması:
- Böcekler: yaprak bitleri, böcekler, tırtıllar, kulağakaçanlar, pireler, çekirgeler, akarlar, tütün yaprak bitleri, eşek arıları ve beyaz sinekler
- Memeliler: Köstebekler, fareler, sıçanlar ve tavşanlar
- Kuşlar: karatavuklar, karatavuklar, güvercinler ve serçeler
- Sürüngenler: kertenkeleler ve yılanlar
- Amfibiler: kurbağalar ve kara kurbağaları
III. Bahçe Zararlılarından Iyi mi Kurtulunur(*7*)
Bahçe zararlılarından kurtulmanın hem naturel bununla birlikte kimyasal birçok yolu vardır. En yaygın yöntemlerden bazıları şunlardır:
- Pestisit ya da böcek öldürücü kullanması
- Zararlıları tuzağa düşürmek
- Zararlıları elle toplamak
- Naturel kovucular kullanmak
- Naturel avcıları teşvik etmek
Bahçe zararlılarından kurtulmanın en iyi yolu, zararlının türüne, istilanın şiddetine ve şahsi tercihlerinize bağlı olarak değişecektir.
Pestisit ya da böcek ilacı kullanmayı düşünüyorsanız, etiketi dikkatlice okuduğunuzdan ve talimatları tam olarak uyguladığınızdan güvenli olun. Bu mamüller muntazam kullanılmadığında insanoğlu ve evcil hayvanlar için zararı dokunan olabilir.
Zararlıları tuzağa düşürmek, bir istilayı denetim etmenin daha insancıl ve etken bir yolu olabilir. Her biri muayyen bir zararı dokunan çeşidini yakalamak için tasarlanmış oldukça sayıda değişik tuzak mevcuttur.
Zararlıları elle toplamak, minik istilaları denetim dibine almak için emek yoğun sadece etken bir yoldur. Bu metot, yaprak bitleri, akarlar ve tırtıllar şeklinde görülmesi ve ulaşılması basit zararlılar için en iyisidir.
Naturel kovucular, zararlıları bahçenizden uzak tutmanın güvenilir ve etken bir yolu olabilir. Sarımsak, nane hasım ve neem hasım dahil olmak suretiyle muhtelif naturel kovucular mevcuttur.
Naturel avcıları teşvik etmek, bahçenizdeki zararı dokunan popülasyonlarını denetim dibine almaya destek olmanın mükemmel bir yoludur. Zararlıları denetim altında tutmaya destek olabilecek kuşlar, örümcekler ve uğur böcekleri şeklinde muhtelif avcılar vardır.
Bu ipuçlarını takip ederek bahçenizi zararlılardan uzak tutabilir ve verimli bir hasat elde edebilirsiniz.
I. Yaygın Bahçe Zararlıları(*7*)
Yaygın bahçe zararlıları şunlardır:
- Yaprak bitleri, böcekler, tırtıllar, kulağakaçanlar, pireler, sinekler, çekirgeler, akarlar, sivrisinekler, güveler şeklinde böcekler,
sümüklü böcekler, salyangozlar, örümcekler ve keneler - Köstebek, sıçan, fare ve tavşan şeklinde memeliler
- Güvercin, serçe ve sığırcık şeklinde kuşlar
- Yılanlar ve kertenkeleler şeklinde sürüngenler
V. Bahçe Zararlılarını Iyi mi Önleyebiliriz(*7*)
Bahçe zararlılarının bahçenize girmesini önlemek için yapabileceğiniz birçok şey vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Bahçenizi pak ve döküntülerden uzak tutun.
- Ölü ya da hastalıklı dalları çıkarmak için bitkilerinizi tertipli olarak budayın.
- Toprağın nemli kalmasına destek olmak ve zararlıların toprağa girmesini engellemek için bitkilerinizi malçlayın.
- Zararlıların bitkilerinize ulaşmasını önlemek için bitkilerinizin üstüne böcek geçirmez file kullanın.
- Zararlıları yakalamak ve öldürmek için zararı dokunan tuzakları kurun.
- Bahçenizdeki zararlıları uzaklaştırmak için sarımsak, nane ya da kadife çiçeği şeklinde naturel zararı dokunan kovucular kullanın.
Bu ipuçlarını takip ederek bahçenizi zararlılardan uzak tutabilir ve verimli bir hasat elde edebilirsiniz.
VI. Rahatsızlık Taşıyan Bahçe Zararlıları(*7*)
Zararlılar bitkilerinize zarar verebilecek ve hatta sizi hasta edebilecek hastalıklar taşıyabilir. Zararlıların taşımış olduğu en yaygın hastalıklardan bazıları şunlardır:
- Bakteriyel solgunluk
- Mantarlar
- Böcekler
- Virüsler
Zararlıların bahçenize girmesini önlemek için, taşıyabilecekleri rahatsızlıkların bilincinde olmak önemlidir.
Bahçenize rahatsızlık taşıyan zararlıları önlemek için birtakım ipuçları:
- Bahçenizi pak ve döküntülerden uzak tutun.
- Ekinlerinizi döndürün.
- İyi hijyen kurallarına uyun.
- Bitkilerinizi tertipli olarak rahatsızlık emareleri açısından inceleyin.
Bitkilerinizde bir rahatsızlık olduğu için şüpheleniyorsanız, onları bahçenizin geri kalanından izole etmeniz ve müsait mantar ilacı ya da böcek ilacı ile tedavi etmeniz önemlidir.
Zararlılara dirayetli bitkiler ekerek zararlıların rahatsızlık taşımasını önlemeye de destek olabilirsiniz. Zararlılara en dirayetli bitkilerden bazıları şunlardır:
- Kadife çiçekleri
- Nasturtiumlar
- Krizantemler
- Lavanta
VII. Bitkilere Zarar Veren Bahçe Zararlıları(*7*)
Zararlılar bitkilere muhtelif şekillerde zarar verebilir, bunlardan bazıları şunlardır:
- Yaprakları, sapları ya da kökleri çiğnemek
- Yapraklardan ya da gövdelerden özsu emmek
- Bitkilerin üstüne ya da içerisine yumurta bırakmak
- Rahatsızlıkların bulaşması
Bitkilere zarar veren en yaygın bahçe zararlılarından bazıları şunlardır:
- Yaprak bitleri
- Böcekler
- Tırtıllar
- Kulağakaçanlar
- Pire böcekleri
- Sinekler
- Sivrisinekler
- Çekirgeler
- Yaprak bitleri
- Unlu böcekler
- Akarlar
- Güveler
- Salyangoz
- Örümcek akarları
- Kabak böcekleri
- Tripsler
- Beyaz sinekler
Bahçenizde zararı dokunan böceklerle alakalı bir mesele var ise, onlardan kurtulmak için yapabileceğiniz birtakım şeyler vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Bitkilerden zararlıları elle toplamak
- Böcek öldürücü sabunlar ya da spreyler kullanmak
- Bahçecilik yağının uygulanması
- Biyolojik denetim ajanlarının kullanması
- Naturel avcıları teşvik etmek
Bitkilerinizi zararlılardan korumak için önlemler alarak sıhhatli ve bereketli bir bahçeye haiz olmanıza destek olabilirsiniz.
Öteki Zararlıları Çeken Bahçe Zararlıları(*7*)
Öteki zararlıları çeken bir takım bahçe zararlısı vardır. Bu zararlılar can bunaltan olabilir ve bitkilere de zarar verebilirler. Öteki zararlıları çeken en yaygın bahçe zararlılarından bazıları şunlardır:
* Yaprak bitleri
* Kulağakaçanlar
* Pireler
* Çekirgeler
* Japon böcekleri
* Sivrisinekler
* Örümcek akarları
* Tripsler
* Beyaz sinekler
Bu zararlılar, onlara yemek, barınak ya da yumurtalarını bırakacakları bir yer sağlayarak öteki zararlıları çekebilirler. Sözgelişi, yaprak bitleri bal aslı isminde olan tatlı bir madde ürettikleri için karıncaları çekerler. Kulağakaçanlar öteki böcekleri yedikleri için örümcekleri çekerler. Pireler hem hayvanlarla bununla birlikte insanlarla beslendikleri için keneleri çekerler. Çekirgeler iyi bir gıda deposu oldukları için kuşları çekerler. Japon böcekleri gül zararlısı oldukları için eşek arılarını çekerler. Sivrisinekler kanla beslendikleri için yarasaları çekerler. Örümcek akarları iyi bir gıda deposu oldukları için vahşi akarları çekerler. Tripsler birçok bitkinin zararlısı oldukları için dantel kanatlıları çekerler. Beyaz sinekler birçok bitkinin zararlısı oldukları için parazit eşek arılarını çekerler.
Bahçenizde bu zararlılardan herhangi biri var ise, bu tarz şeyleri denetim dibine almak için adımlar atmanız önemlidir. Bu, öteki zararlıların bahçenize çekilmesini önlemeye destek olacaktır.
Bahçenize başka zararlıları çeken zararlıları denetim dibine almak için birtakım ipuçları:
Yaprak bitleri: Yaprak bitleri böcek öldürücü sabun, neem hasım ya da bahçe hasım kullanılarak denetim edilebilir. Ek olarak yaprak bitlerini bitkilerden elle biriktirerek da denetim etmeye çalışabilirsiniz.
Kulağakaçanlar: Kulağakaçanlar diatomlu toprak, neem hasım ya da böcek öldürücü sabun kullanılarak denetim edilebilir. Ek olarak, kulakkaçanlarını su ve sabunla dolu kavanozlara hapsederek denetim etmeye çalışabilirsiniz.
Pireler: Pireler, pire tasması, pire spreyi ya da pire tozu kullanılarak denetim edilebilir. Ek olarak evinizi tertipli olarak süpürerek ve evcil hayvanınızın döşek takımlarını sık sık yıkayarak pireleri denetim etmeye çalışabilirsiniz.
Çekirgeler: Çekirgeler çekirge yemi, çekirge spreyi ya da çekirge tuzakları kullanılarak denetim edilebilir. Ek olarak çekirgeleri bitkilerden elle biriktirerek da denetim etmeyi deneyebilirsiniz.
Japon böcekleri: Japon böcekleri, Japon böceği tuzağı, Japon böceği spreyi ya da Japon böceği yemi kullanılarak denetim edilebilir. Ek olarak Japon böceklerini bitkilerden elle biriktirerek da denetim etmeyi deneyebilirsiniz.
Sivrisinekler: Sivrisinekler, sivrisinek kovucu, sivrisinek tuzağı ya da sivrisinek kovucuları kullanılarak denetim dibine alınabilir. Ek olarak bahçenizdeki durgun su miktarını azaltarak sivrisinekleri denetim dibine almaya çalışabilirsiniz.
Örümcek akarları: Örümcek akarları, akar öldürücü, böcek öldürücü sabun ya da neem hasım kullanılarak denetim edilebilir. Ek olarak bitkilerinizi kuvvetli bir su akışıyla yıkayarak örümcek akarlarını denetim etmeye çalışabilirsiniz.
Tripsler: Tripsler, trips spreyi, trips tuzağı ya da trips tozu kullanılarak denetim edilebilir. Ek olarak bitkilerinizi kuvvetli bir su akışıyla yıkayarak tripsleri denetim etmeye çalışabilirsiniz.
Beyaz Sinekler: Beyaz sinekler, beyaz sinek spreyi, beyaz sinek tuzağı ya da beyaz sinek çıngırakları kullanılarak denetim edilebilir. Ek olarak bitkilerinizi kuvvetli bir su akışıyla yıkayarak beyaz sinekleri denetim etmeye çalışabilirsiniz.
IX. Rahatsız Edici Olabilen Bahçe Zararlıları
Bahçe zararlıları birçok nedenden dolayı can bunaltan olabilir. Bitkilere zarar verebilir, rahatsızlık yayabilir ve öteki zararlıları çekebilirler. Ek olarak bir tek çirkin göründükleri ya da gürültü bitirdikleri için de can bunaltan olabilirler.
Bahçenizde can bunaltan olabilecek en yaygın zararlılardan bazıları şunlardır:
- Salyangozlar ve sümüklü böcekler
- Yaprak bitleri, tırtıllar ve kulağakaçanlar şeklinde böcekler
- Sıçan ve fare şeklinde kemirgenler
- Güvercin ve serçe şeklinde kuşlar
Bu zararlıların tamamı bitkilere zarar verebilir, rahatsızlık yayabilir ya da öteki zararlıları çekebilir. Ek olarak bir tek çirkin oldukları ya da gürültü bitirdikleri için de rahatsız edici olabilirler.
Bahçe zararlılarıyla başa çıkmanın birçok yolu vardır ve bunlar can bunaltan olabilir. En yaygın yöntemlerden bazıları şunlardır:
- Zararlıları soruşturma ve giderme
- Pestisit kullanması
- Naturel haşere denetim yöntemlerini kullanmak
Bahçenizde can bunaltan olabilen zararlılarla baş etmenin en iyi yolu, zararlının türüne ve probleminin ciddiyetine bağlı olacaktır.
Bahçenize zararlıların girmesini önlemek ve onları denetlemek için müsait şekilleri kullanmak için önlemler alarak, bahçenizi bu sinir bozucu yaratıklardan uzak tutmaya destek olabilirsiniz.
S: Bahçelerde en sık görülen zararlılar nedir?
A: Bahçelerde en sık görülen zararlılar içinde yaprak bitleri, tırtıllar, böcekler, kulağakaçanlar, çekirgeler, köstebekler, fareler, tavşanlar ve sümüklü böcekler bulunur.
S: Bahçe zararlılarını iyi mi tespit edebilirim?
A: Bahçe zararlılarını, yapraklardaki delikler, çiğnenmiş saplar ya da dışkı (böcek dışkısı) şeklinde bitkilerinizdeki hasar emarelerine bakarak tespit edebilirsiniz. Ek olarak, bitkilerinizin yapraklarında ya da saplarında görülebilen zararlıların kendilerini de arayabilirsiniz.
S: Bahçe zararlılarından iyi mi kurtulabilirim?
Bahçe zararlılarından kurtulmanın muhtelif yolları vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Zararlılara dayanıklı bitkiler
- Tuzaklar
- Naturel yırtıcılar
- Böcek ilaçları
Bahçe zararlılarından kurtulmanın en iyi yolu, uğraştığınız zararlının türüne bağlıdır.
0 Yorum